Ziua Internationala a Matematicii

piAstazi este Ziua Matematicii, datorita lui Pi! Pi este un numar cu totul special, pe care il intalnim in geometrie, fizica, analiza matematica, precum si in alte domenii, unele destul de surprinzatoare, iar data de 14 martie ii este dedicata!

Istorie
Ziua Pi a fost asimilata cu data de astazi de la formatul de scriere a datei în Statele Unie, adica 3.14. Aceasta zi a fost sarbatorita prima oara în anul 1988, la Muzeul Exploratorium din San Francisco, care a lansat apelul pentru Ziua Pi la ora 1:59, adica următoarele trei zecimale ale numărului Pi. Ulterior, în 2009, Ziua Națională Pi a fost recunoscută oficial de catre Congresul American, iar in 2019, Organizația Națiunilor Unite pentru Educație, Știință și Cultură (UNESCO) a extins semnificația Zilei Pi pentru a include întregul spectru al matematicii. Asa s-a nascut Ziua Internațională a Matematicii!

Numărul Pi
Dar ce este numarul Pi? Dupa cum stie orice copil de clasa de clasa a VI-a, Pi reprezintă circumferința unui cerc împărțită la diametrul acestuia. Surprinzător este faptul că acest raport este mereu același număr, indiferent ca vorbim de circumferinta universului sau a unui atom! Un alt lucru interesant este ca Pi este un număr irațional, cu un număr infinit de zecimale, care este imposibil de calculat exact. Matematicieni din toate timpurile au încercat să obțină o valoare exactă, dar nu au reușit. Primul calcul al valorii lui Pi a fost realizat de către Arhimede din Siracuza (287–212 î.Hr.), unul dintre cei mai mari matematicieni ai lumii antice, care a putut obține o aproximare a valorii lui Pi. Prin urmare, în antichitate s-au calculat doar primele 7 zecimale ale numărului Pi. În prezent, recordul acestui calcul matematic a fost atins în Tokyo, unde s-au stabilit 2.576.980.370.000 de zecimale ale lui Pi. Asadar avem de a face cu un număr cu o definiție atât de simplă, dar ale cărui zecimale sunt atât de greu de calculat. Poate de aici fascinația pentru numărul Pi, care a intrat și în cultura populară, devenind un adevărat simbol cultural, o metaforă a misterelor matematicii.

Ziua Pi
Cum putem sarbatori aceasta zi speciala? Ei bine, de-a lungul timpului, in aceasta zi oamenii s-au intrecut in diferite competitii, de la concursuri de memorat cifrele lui Pi, de compus poezii in care numarul de litere din fiecare cuvint sa fie egal cu cifrele numarului Pi, pana la concursuri de mancat pizza, datorita formei feliei de pizza!
La un liceu din Bucuresti spre exemplu, anul acesta se va organiza o competiții de memorare a zecimalelor, un concurs de desen și creativitate in care vor fi premiate cele mai spectaculoase reprezentări ale lui Pi prin desene și colaje, cel mai frumos tricou cu formule matematice, competiții de probleme matematice, cea mai gustoasă prăjitură, precum si un concurs de șah.

Foto: domin_domin

Leave a comment